Vuoi aiutare economicamente questo sito? Spiacenti, non accettiamo donazioni. Sorry, we ar not for sale. We are not liber, we are free!
Puoi farlo indirettamente acquistando il libro "Debito Formativo" di Valerio Di Stefano.
Oppure, acquisendo un abbonamento Audible per i nostri audiolibri. O per gli e-book su Mondadori Store. Oppure su Kobo.
Oppure... anche no! (Niente monetine da 2 euro, niente pizza o focaccia. Il caffè ci rende nervosi.)


This website is referral for adsterra.com, popcash.net, clickadu.com and iubenda.it!

Please visit our new website audiobookgratis.it and our brand new Encyclopaedia Britannica. It's absolutely free!

Now you can download our classical and etnic music archives in just one clic.

Privacy Policy - Cookie Policy - Termini e condizioni di servizioStatic Wikipedia: Italiano - Inglese - Francese - Spagnolo - Tedesco - Portoghese - Olandese - Polacco -
Russo - CineseTurco - Svedese - Swahili - Afrikaans - Vietnamita - Ebraico - Greco - Arabo - Coreano -
 Finlandese - Winaray - Giapponese - Ungherese - Bulgaro - Farsi - Danese - Hindi -
 Lituano - Lettone - Catalano - Euskera - Esperanto - Estone -Norvegese -Rumeno -

 Static Wikipedia - Other Languages:  aa - aab - als - am - amg - an -  arc- as - ba - bar - bat - bcl -  be - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug -
bxr
 - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy- diq - dib - dv - dzee - eml  - ext -
 fa - ff - fiu - fj - fo - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk . gn - got - gugv - ha - hak  - hif - ho - hr -
hsb  - hy - hz -ia- id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - iu - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl -
 km - kn - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lomdf - mg - mh -
 mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus -my - myv - mzn - na - nh - nap - ne - nds - new -ng - nn - nov -
nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pag - pa - pdc - pih - pi - pms - ps - qu - rm - rmy - rn - rw -
 sa- sah - sc -scn - sco -sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st -
stq - su - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - ts - tt - tum - tw - ty -
udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu -xal - xh - yi - yo - za - zea - zu -Other Static Wikipedia: .org - .it - .net - .eu - com - controversi.org - literaturaespanola.es - Quality articles
Wikipedia for Schools: English - French - Spanish - Portuguese
101 free audiobooks - Stampa Alternativa - The Open DVD - Open Bach Project  - Liber Liber - PunchLibretti d'opera - Audioletture - Audible
Appunti di informatica libera - Conferenze - Audiobook PG - Bach Organ WorksEnglish PG -
Italiano PG - GNUtemberg - Guide LinuxAnonymous PG - Authors - ISO files -
Holy Bible: King James Version -  OnLine Bible - Spanish Reina Valera - French Segond - World English Bible - KJV Concordances - Concordanza Biblica

And don't forget our Wikipedia Dumps: HTML - JSONZIM

Абортус - Википедија

Абортус

Од Википедија, слободна енциклопедија

Статија за уредување
Внимание!
На оваа статија ѝ е потребно правилно форматирање, категоризирање, граматика, интервики и слично. Може да помогнете со тоа што ќе ја уредите и трансформирате во стандардна вики-статија.

Абортус е прекин на бременост. За абортусот не постои единствено гледиште. Бранителите на абортусот своето гледиште го темелат на тоа дека жената има неотуѓиво право на своето сопствено тело. Темата на абортусот е централна во феминистичката теорија и во политиката. Аргументите за абортусот се темелат на ставот дека жената треба да има контрола над своето тело и моќ за самоопределување, бидејќи тие се најпогодени од репродукцијата и тие и треба да одлучат; според други гледишта абортусот претставува убиство. Сепак, правото на жената да избира е значајно и политички и индивидуално и значи повеќе од борба за права.[1]


Абортусот може да биди намерен или спонтан. Спонтаниот абортус има тeк сличен на пороѓајот и ретко има компликации. Во нашата средина под абортуст често се подразбира само намерен, со цел да се прекини бременоста – arteficialis. Предизвиканиот абортус е многу осетлива тема и имa многу проблеми кои не можат да се запостават. Познато е дека во нашата земја се прават се повеќе абортуси и покрај тоа што многу приватни клиники не го пријавуваат тоа. Оддлуката дали да се роди или да се абортира е тешка да се донесе и едната и другата одлука самата по себе си носи последици, затоа добро треба да се размисле што е најдобро за вас и за луѓето кој се важни во животот.

Содржина

[уреди] Законски одредби

Денес право на барање за прекин на бременоста има секоја бремена, полнолетна жена. Барањето се поддава во здраствена установа (генеколошко- акушерско одделение и клиники) со доказ дека бременоста нема повеќе од десет недели и прекинот на бременоста нема да го загрози здравјето на жената.

По Законот за прекин на бременост, абортусот го извршува лекар специјалист во здравствени установи која располага со соодветна медицинска опрема. Ако е почеток спонтан абортис, а е загрозен животот на плодот или на бремената жена или нејзината репродуктивна способност, прекинот на бременоста може да се изврши во здравствена установа која не ги исполнува горе споменатите услови од страна на лекарот кој не е специјалист.

[уреди] Индикација за прекинување на бременоста

Доколку бременоста е постара од десет недели, задолжително се состанува комисија која ќе одлучи дали треба да се изврши абортус. Прекинот на бременоста која е постара од десет недели ќе биде одобрена ако постојат одредени причини. Тие причини се:

 • медицински - постојано боледување кое би можело да го загрози здравјето и животот на жената;
 • етички и правно - криминалистички - бременост предизвикана од силување или прељуба направена над немоќна или малолетна личност, прељуба предизвикана со злоупотреба на службената должност и инцест;
 • Eugenike - биолошки генетски фактор кој го оштетува плодот, заболување на мајката во првите три месеци од бременоста од рубеола, употреба на тетрациклин, несоодветна крвна група;
 • Социјални - лоша материјална состојба, поголем број деца, вонбрачна бременост.

[уреди] Ризици и компликации

Секоја медицинска интервенција, па и абортусот со себе носи ризик од компликации. На зачестенота на компликациите влијаат многу фактори: Староста на жената, здравствената состојба и траење на бременоста, техниката на зафатот, анестезијата, додатни операции, стручноста на геникологот, хигиенски услови ....

Процентот на ризикот и можните компликации кај абортусот во првото тромесечие е многу мал. Колку е постара бремената жена можни се поголеми компликации после абортусот. Сите компликации освен инфекциите се релативно ретки.

Компликациите во однос на времето на нaстанување можат да се поделат на рани и касни.

[уреди] Рани компликации

 • Инфекции - и покрај користењето на стерилни инструменти и задолжително примање на антибијотици после извршениот зафат, инфекцијата претставива најчеста компликација на абортусот. Значи инфекции се висока температура, болки во стомакот и појава на непријатен мирис на вагиналниот секрет. Ако не се излечи,инфекцијата може да предизвика озбилни заболувања, стерилитет, сепса и смрт.
 • Долготрајното крварење - големо крварење од матката во текот на абортусот и после завршувањето на абортусот најцесто се случува кај абортус кој се извршва во текот на третото тромесечие На бременоста. Понекогаш прекумерното крварење може да биде знак на заостанато ткиво, перфорација или неможност матката да се собери.доколку приметите обилно крварење обавестете го докторот.
 • Заостанато ткиво - лекар кој го изведува абортусот неможе да ја види внатрешноста на матката, па може да се случи во матката да остане извесна количина на ткиво од плодот. Значи заостанатото ткиво е јако крварење кое може да трае повеке од две недели, исфрлање на парчиња од згрутчена крв, грчеви или можни знаци на бременост. Понекогаш се даваат лекови кои предизвикуваат контракции на мускулите на матката и го исфрлаат остатокот од ткивото.
 • Постабортален синдром (крв во матката ) до овие компликации доаѓа кога матката не се собира нормално, па се задржува крвта во неа и кога згрутчената крв го блокира излезот. Собраната крв ја зголемува болката, предизвикува грчеви и тешкотии. Понекогеш е можно да се истисни згуснатата крв со јако притискање директно над матката, а ако ова не успее се извршува аспирација.
 • Перфорација - перфорацијата претставува пробивање на ѕидот на матката со помош на инструмент со кој се врши абортусот. Матката е јак мускул и доколку се оштети површно, раната зараснува сама. Доколку се повреди поголем крвен сад или некој орган неопходна е операција. Затоа абортусот се извршува во клиники кои имаат операциони сали.
 • Кинење на cerviks (grloto na matkata) кај абортусот кој се изведува во второто тромесечие од бременоста поголема веројатноста да дојди до повреда до грлото на матката отколку кај абортусот кој се изведува до 10 недела од бременоста. Можеби жената нема да ја почуствува повредата која се случила, но лекарот мора да ја извести и внеси податоци за повредите во нејзиниот картон. Малите процепи зараснуваат и без интервенции. Сериозните повреди бараат зашивање.
 • Емболија - Емболија претставува затнување на крвните садови на некое telo-embolusom, најчесто со воздух или згрутчена крв. После абортус најчесто доаѓа до клучна емболија, при која embolus затвара гранките на плуќната артерија која доводи до инфаркт на плуќата и попуштање на децната половина на срцето. Клинички се претпоставува дека се појавуваваат болки во градите, отежнато е дишењето, појава на кашлање и искашлување на крв.
 • Копликација од Анестезија - Локалната анестезија може да предизвика зуење во ушите, пецкање на дланката и стапалата, и се осеќаат празнини во главата. Озбилни алергиски реакции се ретки. После будењето, после општата анестезија, често се јавува малаксаност, тешкотии и дезориентација. Можно е да се пробуди со грчеви слични на оние после абортус. Многу ретко е можна реакција кој аможи да оштети ЈЕТРО или други органи, општа анестезија незначајно зголемува ризикот од самиот абортус. Крварењето е појако бидејки мускулите на матката се опуштени.
 • Неуспешен абортус (продолжување на бременост) - многу ретко се случува абортусот да биди неуспешен, односно жената да продолжи со бременоста. Заради тоа после секој абортус се проверва дали е секое ткиво извадено. Привремено прекин на бременоста се случува во ситуации кога е плодот целосно промашен, кога е во прашаwе ВИШЕСТРУКА bременост па само едниот фетус da бидe изваден, и кога постои така наречена дупла бременост. Ова пореметуваење е почесто ако абортусот се изврши пред време т.е. ако има поминато помалку од 6 недели од првиот ден на последната менструација. Ако се вакво нешто случи, знаши бременоста нема да се прекини, и абортусот мора да се повтори за недела дена.

[уреди] Касни компликации

 • можно е да дојде до стерилитет
 • Rh-сензибилизација
 • пореметуван на менструалниот циклус

[уреди] Што претставува абортусот?

Абортусот е вештачко прекинување на бременоста кој се извршува на два начина: со лекови и со хирурски зафат.

[уреди] Дали абортусот е опасен?

Самиот потфат е релативно безопасен, доклку не се јават компликации од кои најчесто е инфекцијата. Инфекцијата може да се спречи пратејќи ги упатствата кои што се дадени од страна на геникологот послем изведувањето на абортусот.

[уреди] Кои се најчести причини заради кои жените се одлучуваат да абортираат?

 • не е спремнa да стане мајка;
 • не може да го одгледува детето;
 • не сака да биде самохрана мајка;
 • не сака да дознае никој дека била сексуално активна или дека е трудна;
 • премногу е млада или пак незрела за да има дете;
 • има веќе деца колку што сака;
 • нејзиниот маж или партнер сака да абортира;
 • била жртва на силување.

[уреди] Во кој период од бременоста абортусите се извршуваат?

Најголемиот број од жени абортираат до десетата недела од бременоста. Затоа што тоа е период кој е дозволен според законот. Послем овој период одлуката ја донесува првостепента или второстепената комисија доколку постојат индикации за прекинуванје на бременоста. Абортусите кои се пред десетата недела се полесни, посигурни и поефтини во однос на оние кои се покана бременост.

[уреди] Каде се извршуваат абортусите?

Абортусите се извршуваат во специјализирани гинеколошки ординации, а исто така и во во помали места во секоја општа болница во чиј состав има гинеколошко одделение.

[уреди] Дали абортусот боли?

Не бидејки при абортусот се користи анестезија(локална или општа),а во периодот послем зафатот се употребуваат лекови кои ги спрешуваат или смалуваат болките.

[уреди] Како жените се чуствуваат послем абортусот?

Поголемиот број од жените чуствуваат олеснување, но треба да се има во предвид дека хармонските промени кои настануваат можат да доведат до чуство на тага, лутина или кривица. Озбилните, долготрајни емоционалните проблеми после абортусот се ретки и невообичаени, за разлика од самиот пороѓај каде се многу чести.

Овие проблеми најчесто се јавуваат ако:

 • бременоста била посакувана, а мајката или фетусот биле загрозени
 • одлучувањето за абортусот доведе до озбилни проблеми во врска или бракот.
 • жената која се одлучила за абортус била веќе емотивна нестабилна.

[уреди] Дали ембрионот или фетусот чувствуваат болка?

Не бидејќи абортусите се изведуваат пред плодот да го развие чуството за болка.

[уреди] Дали абортусот влијае врз наредната бременост?

Не, непостојат докази дека правилно извршен абортус може да доведе до поремутување на наредната бременост:бременоста која е надвор од матката, пореметување на плодот, спонтан абортус, предвремен пораѓај или раѓање на мртво дете во иднина.

[уреди] Дали абортусот предизвикува рак на дојката?

Не, но исто така не дава заштита каква што дава со природен пораѓај.

[уреди] Спонтан абортус

Прекинувањето на бременоста пред плодот да наполни 28 недели чија телесна тежина изнесува помалку од 1000 грама и не е способен да преживее.

Најчести причина се:

 • тумори на слузокозата на матката
 • недостаток на прегестерон
 • наследните или стекнати неправилности во развојот на –спермазоидот или јадната келија
 • промената на грлото на матката

[уреди] Видови на спонтани абортуси

 • Abortus habitalis - хабитален абортус
 • Abortus imminens - ризичен абортус
 • Abortus incipiens - почетен абортус
 • Abortus completus - целосен абортус
 • Abortus incompletus - нецелосен абортус.


[уреди] Белешки

 1. „Водич во феминистичката и родовата терминологија“. Здружение на граѓани Акција Здруженска, Скопје. [Страницата е посетена на 2007-06-22].