Vuoi aiutare economicamente questo sito? Spiacenti, non accettiamo donazioni. Sorry, we ar not for sale. We are not liber, we are free!
Puoi farlo indirettamente acquistando il libro "Debito Formativo" di Valerio Di Stefano.
Oppure, acquisendo un abbonamento Audible per i nostri audiolibri. O per gli e-book su Mondadori Store. Oppure su Kobo.
Oppure... anche no! (Niente monetine da 2 euro, niente pizza o focaccia. Il caffè ci rende nervosi.)


This website is referral for adsterra.com, popcash.net, clickadu.com and iubenda.it!

Please visit our new website audiobookgratis.it and our brand new Encyclopaedia Britannica. It's absolutely free!

Now you can download our classical and etnic music archives in just one clic.

Privacy Policy - Cookie Policy - Termini e condizioni di servizioStatic Wikipedia: Italiano - Inglese - Francese - Spagnolo - Tedesco - Portoghese - Olandese - Polacco -
Russo - CineseTurco - Svedese - Swahili - Afrikaans - Vietnamita - Ebraico - Greco - Arabo - Coreano -
 Finlandese - Winaray - Giapponese - Ungherese - Bulgaro - Farsi - Danese - Hindi -
 Lituano - Lettone - Catalano - Euskera - Esperanto - Estone -Norvegese -Rumeno -

 Static Wikipedia - Other Languages:  aa - aab - als - am - amg - an -  arc- as - ba - bar - bat - bcl -  be - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug -
bxr
 - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy- diq - dib - dv - dzee - eml  - ext -
 fa - ff - fiu - fj - fo - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk . gn - got - gugv - ha - hak  - hif - ho - hr -
hsb  - hy - hz -ia- id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - iu - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl -
 km - kn - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lomdf - mg - mh -
 mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus -my - myv - mzn - na - nh - nap - ne - nds - new -ng - nn - nov -
nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pag - pa - pdc - pih - pi - pms - ps - qu - rm - rmy - rn - rw -
 sa- sah - sc -scn - sco -sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st -
stq - su - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - ts - tt - tum - tw - ty -
udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu -xal - xh - yi - yo - za - zea - zu -Other Static Wikipedia: .org - .it - .net - .eu - com - controversi.org - literaturaespanola.es - Quality articles
Wikipedia for Schools: English - French - Spanish - Portuguese
101 free audiobooks - Stampa Alternativa - The Open DVD - Open Bach Project  - Liber Liber - PunchLibretti d'opera - Audioletture - Audible
Appunti di informatica libera - Conferenze - Audiobook PG - Bach Organ WorksEnglish PG -
Italiano PG - GNUtemberg - Guide LinuxAnonymous PG - Authors - ISO files -
Holy Bible: King James Version -  OnLine Bible - Spanish Reina Valera - French Segond - World English Bible - KJV Concordances - Concordanza Biblica

And don't forget our Wikipedia Dumps: HTML - JSONZIM

Портал:Математика - Википедија

Портал:Математика

Од Википедија, слободна енциклопедија

уреди  

Портал Математика

Кружница
Добредојдовте на порталот Математика на Википедија на македонски јазик!

Овде е јазолот на сите статии поврзани со математиката кои ги содржи Википедија на македонски јазик. Mоментално има ограничен број статии од полето на математиката, но напорно работиме на проширување на постоечките и изработка на нови! Доколку имате желба и сте квалификувани, тогаш можете да ѝ помогнете на мк.вики со тоа што ќе учествувате во уредувањето. Можете да почнете со проширување на постоечките статии, или пак да креирате нова статија од почеток.

Статиите се детални, разбирливи, но во себе носат математичка тежина која се трудиме да ја држиме во рамнотежа со нивото на изложеното. Ова е сѐ со цел, преку Википедија, да ја направиме математиката подостапна и поразбирлива за нематематичарите.

Како за почеток имајте ја на ум следнава мисла на Џон фон Нојман:Како за крај, ако имате некое прашање или сугестија, тогаш тогаш изнесете ги вашите ставови на страната за разговор на порталот за математика или на соодветната страна за разговор на некоја од статиите.


уреди  

Одбрана статија

Во математиката, поимот гранична вредност на функција е еден од основните и најважни поими. Иако неговите концептуални основи лежат во доменот на математичката анализа, поимот гранична вредност е мошне битен и во останатите математички дисциплини, пред сѐ топологијата.

Почесто наместо изразот гранична вредност на функција се користи изразот лимес на функција, од лат. limes - граница. Двата термини се еквивалентни и подеднакво прифатени во македонската математичка терминологија. Поретко се среќава изразот граница.

При проучувањето на граничните вредности на функциите во некоја рака се работи приближно. Ова не значи дека резултатите кои се добиваат се приближни, туку дека... повеќе

уреди  

Одбрана слика

Непрекината деформација на крофна во шолја кафе.
Оваа трансформација во топологијата се нарекува хомотопија.
уреди  

Категории

уреди  

Дали сте знаеле...

Тејлорова апроксимација на синусната функција
уреди  

Каде да почнете

Препорачуваме да започнете од елементарните поими. Исто може да ги консултирате и поопштите статии, како: Математика, Алгебра, Геометрија, Тригонометрија, Број, Математичка анализа и сл. Меѓутоа, имајте на ум дека статиите не се изложени како во учебник, бидејќи и самата Википедија не е учебник, ами енциклопедија.

Некои од статиите бараат предзнаење. Ова значи дека без соодветна математичка основа, читателот нема да е во состојба целосно и точно да ја разбере содржината на статијата/статиите. Ви советуваме да се користите со интервики линковите и интравики линковите (т.е. линковите до сродните статии на нашата Википедија) за да добиете поцелсна слика за темата обработена во статијата која ја консултирате.


уреди  

Теми во математиката

Општа математика Основи на математиката Теорија на броеви Дискретна математика
 • Математичари
 • Историја на математиката
 • Филозофија на математиката
 • Математичка нотација
 • Математичка убавина
 • Математичко образование
 • Области на математиката
 • Дискретна математика
 • Комбинаторика
 • Теорија на графови
 • Теорија на игри
 • Дискретна геометрија
 • Теориска информатика
  • Теорија на пресметки
 • Теорија на информации
Математичка анализа Алгебра Геометрија и топологија Применета математика
 • Алгебра
 • Елементарна алгебра
 • Апстрактна алгебра
  • Теорија на групи
  • Теорија на прстени
  • Теорија на поле
  • Комутативна алгебра
 • Линеарна алгебра
 • Мултилинеарна алгебра
 • Универзална алгебра
 • Теорија на подредување
 • Основна теорема на алгебрата
 • Геометрија
 • Топологија
  • Општа топологија
  • Алгебарска топологија
  • Геометриска топологија
 • Евклодска геометрија
 • Неевклидска геометрија
 • Афина геометрија
 • Проективна геометрија
 • Диференцијална геометрија
  • Риманова геометрија
  • Групи на Ли
 • Алгебарска геометрија
 • Теорема на четири бои
 • Тригонометрија
 • Питагорина теорема
 • Применета математика
 • Нумеричка анализа
 • Математичка биологија
 • Оптимизација
 • Динамички системи
  • Теорија на хаос
 • Финансиска математика
 • Криптографија
 • Математичка физика
  • Класична механика
 • Веројатност
 • Статистика
 • Стохстички процеси
уреди  

Математика во останатите вики проекти...

Математика на Викивести     Математика на Викицитат     Математика на Викикниги     Математика на Викиизвор     Математика на Викиречник     Математика на Викиризница
Вести
(англиски)
Цитати
(англиски)
Упатства и текстови
(англиски)
Текстови
(англиски)
Дефиниции
(англиски)
Слики
(англиски)