Vuoi aiutare economicamente questo sito? Spiacenti, non accettiamo donazioni. Sorry, we ar not for sale. We are not liber, we are free!
Puoi farlo indirettamente acquistando il libro "Debito Formativo" di Valerio Di Stefano.
Oppure, acquisendo un abbonamento Audible per i nostri audiolibri. O per gli e-book su Mondadori Store. Oppure su Kobo.
Oppure... anche no! (Niente monetine da 2 euro, niente pizza o focaccia. Il caffè ci rende nervosi.)


This website is referral for adsterra.com, popcash.net, clickadu.com and iubenda.it!

Please visit our new website audiobookgratis.it and our brand new Encyclopaedia Britannica. It's absolutely free!

Now you can download our classical and etnic music archives in just one clic.

Privacy Policy - Cookie Policy - Termini e condizioni di servizioStatic Wikipedia: Italiano - Inglese - Francese - Spagnolo - Tedesco - Portoghese - Olandese - Polacco -
Russo - CineseTurco - Svedese - Swahili - Afrikaans - Vietnamita - Ebraico - Greco - Arabo - Coreano -
 Finlandese - Winaray - Giapponese - Ungherese - Bulgaro - Farsi - Danese - Hindi -
 Lituano - Lettone - Catalano - Euskera - Esperanto - Estone -Norvegese -Rumeno -

 Static Wikipedia - Other Languages:  aa - aab - als - am - amg - an -  arc- as - ba - bar - bat - bcl -  be - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug -
bxr
 - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy- diq - dib - dv - dzee - eml  - ext -
 fa - ff - fiu - fj - fo - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk . gn - got - gugv - ha - hak  - hif - ho - hr -
hsb  - hy - hz -ia- id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - iu - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl -
 km - kn - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lomdf - mg - mh -
 mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus -my - myv - mzn - na - nh - nap - ne - nds - new -ng - nn - nov -
nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pag - pa - pdc - pih - pi - pms - ps - qu - rm - rmy - rn - rw -
 sa- sah - sc -scn - sco -sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st -
stq - su - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - ts - tt - tum - tw - ty -
udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu -xal - xh - yi - yo - za - zea - zu -Other Static Wikipedia: .org - .it - .net - .eu - com - controversi.org - literaturaespanola.es - Quality articles
Wikipedia for Schools: English - French - Spanish - Portuguese
101 free audiobooks - Stampa Alternativa - The Open DVD - Open Bach Project  - Liber Liber - PunchLibretti d'opera - Audioletture - Audible
Appunti di informatica libera - Conferenze - Audiobook PG - Bach Organ WorksEnglish PG -
Italiano PG - GNUtemberg - Guide LinuxAnonymous PG - Authors - ISO files -
Holy Bible: King James Version -  OnLine Bible - Spanish Reina Valera - French Segond - World English Bible - KJV Concordances - Concordanza Biblica

And don't forget our Wikipedia Dumps: HTML - JSONZIM

Википедија:Проект:Археомак 2.0 - Википедија

Википедија:Проект:Археомак 2.0

Од Википедија, слободна енциклопедија

археологија: (портал, проект)  

Проектот Археомак 2.0 има за цел да помогне постоечките и новокреираните статии од областа на археологијата и информациите содржани во нив подобро да се организираат, да се координира работата на википедијанците во поглед на категоризација, надополнување и презентација на археолошките информации. Страницата на проектот и соодветните подстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата на википедијанците.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете допринос во уредувањето на статиите и информациите од оваа област.


Содржина

[уреди] Цели

Работата на учесниците во овој проект ќе биде фокусирана на

 • Креирање на нови квалитетни статии
 • Редизајн на постоечките статии
 • Креирање на портал за Археологија.
 • Креирање на лична карта на археолошките локалитети во Република Македонија (ги има неколку илјади)
 • За археолошките локалитети да се обезбеди фото архива на артефактите и местоположбата
 • Креирање на статии за сите значајни археолошки локалитети во Република Македонија
 • Креирање на статии за сите значајни археолошки локалитети во светот
 • Креирање на статии за познати археолози
 • Документирање на археолошки техники
 • Креирање на статии за одредени временски периоди, земји или региони
 • interwiki линкови кон статиите од областа на археологијата на другите јазични изданија на википедија

[уреди] Наслов

Археомак 2.0

[уреди] Учесници

Во продолжение следи листа на Википедијанци учесници во овој проект. Ако сте заинтересирани за учество во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да додадете шаблон дека сте член на проектниот тим.

restored Sutton Hoo helmet after excavation Овој корисник е член на ВикиПроектот Археомак 2.0


.[уреди] Регистрирани членови

[уреди] Фази на проектот

[уреди] Фаза 1

Дефинирање на листи на археолошки локалитети по населени места, од типот на Чифлик (археолошки локалитети). Насловот на листата се дефинира според принципот:

населено место отворена мала заграда археолошки локалитети затворена мала заграда
Чифлик (археолошки локалитети)

Во оваа фаза се врши исто така и вики форматирање на текстот според достапните податоци.

Се врши избор на назив на локалитетот, според принципот:

локален назив цртичка населено место отворена мала заграда археолошки локалитет затворена мала заграда
Градиште - Чифлик (археолошки локалитет)

За пошироко познатаите археолошки локалитети се зема називот како што е пошироко познат. Пример Скопско кале наместо Кале - Скопје (археолошки локалитет).

На почетокот и крајот од листата се додава тагот <includeonly> кој овозможува вклучување на листата во други статии. Пример, во статијата за селото Будинарци е вклучена листата Будинарци (археолошки локалитети), на тој начин што е формиран нов наслов, Археолошки локалитети и се врши инклузија на листата на следниов начин {{:Будинарци (археолошки локалитети)}}.

[уреди] Фаза 2

Во оваа фаза се врши разбивање на листата на археолошки локалитети, при што се формира посебна статија за секој локалитет во листата. Пример за така урдена статија е статијата Бреза - Берово (археолошки локалитет). Овие статии се користат со {{Инфокутија - археолошки локалитети во Република Македонија}}, која има неколку параметри за пополнување во зависност од типот на археолошкиот локалитет и археолошкиот период во кој се категоризира наоѓалиштето. Можно е да се дефинираат до три типа и три временски периода. Инфокутијата автоматски врши категоризација според тип и временски период.

Од листа на археолошки локалитети Берово (археолошки локалитети) се бришат сите податоци за локалитетот освен најсуштинските: локален назив на локалитетот, тип и временски период.

[уреди] Фаза 3

Во оваа фаза се вршат надополнувања на вака креираните статии со расположиви податоци, линкови, фотографии и слично.

[уреди] Како можете да помогнете?

Вклучете се во било која од фазите и дадете свој допринос во уредувањето на статиите. На страницата за разговор секој кој сака да креира листи на археолошки локалитети отвора посебно заглавие каде што ги наведува листите кои има намера да ги креира со цел да не дојде до преклопување во работата. Се евидентира кој ја креирал листата (фаза 1), кој ја завршил фаза 2 и кој учествувал во фаза 3.

Секој може да се вклучи во било која фаза од проектот. Може да се работи и паралелно во било која фаза од проектот со произволен број на учесници.

Вашето учество е добредојдено и драгоцено, без разлика од кој квалитет и интензитет ќе биде.

[уреди] Структура

[уреди] Основни статии

 • Integrated overview
  • Synoptic table of the principal old world prehistoric cultures

[уреди] Археолошки временски периоди

Трипериоден систем
Холоцен Железно доба Протоисторија
Доцно бронзено доба  
Средно бронзено доба
Рано бронзено доба
Бронзено доба
Бакарно доба (енеолит)    
Младо камено доба (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено доба

[уреди] Археологија по региони

  • Африканска археологија
  • Азиска археологија
  • Австралиска археологија
  • Европска археологија
  • Археологија на Блискиот Исток или Ориентална археологија
  • Американска археологија
   • Северноамериканска археологија
   • Јужноамериканска археологија

[уреди] Археолошка пракса

  • Cultural Resources Management
  • Археолошка етика
  • Приморска археологија
   • Подводна археологија
   • Археологија на потонати бродови
  • Археологија на пределот
  • Урбана археологија
  • Аеро археологија

[уреди] Методи и принципи во археологијата

[уреди] Археолошка теорија

  • Great ages archaeology
  • Функционализам
  • Процесуализам
  • Пост-процесуализам
  • Когнитивна археологија
  • Родова археологија

[уреди] Историја на археологијата

[уреди] Археолошка наука

[уреди] Археолошки листи

  • Листа на археолози
  • Листа на значајни археолошки откритија
  • Листа на познати археолошки локалитети
  • Листа на археолошки периоди

[уреди] Листа на листи на археолошки локалитети

Во продолжени следи листа на листи на археолошки локалитети во Република Макеоднија кои се во фокусот на овој проект.

Р. бр. листи на археолошки локалитети
1 I Берово
2 II Битола
3 III Македонски Брод
4 IV Валандово
5 V Велес
6 VI Виница
7 VII Гевгелија
8 VIII Гостивар
9 IX Дебар
10 X Делчево
11 XI Демир Хисар
12 XII Кавадарци
13 XIII Кичево
14 XIV Кочани
15 XV Кратово
16 XVI Крива Паланка
17 XVII Крушево
18 XVIII Куманово
19 XIX Неготино
20 XX Охрид
21 XXI Прилеп
22 XXII Пробиштип
23 XXIV Ресен
24 XXIII Радовиш
25 XXV Свети Николе
26 XXVI Скопје
27 XXVII Струга
28 XXVIII Струмица
29 XXIX Тетово
30 XXX Штип

[уреди] Шаблони

 • {{Трипериоден систем}} – трипериоден систем, шаблон за навигација низ археолошките периоди - се додава во основните статии за археолошките доба.
 • {{археологија-никулец}} – статиија никулец од областа на археологијата - се додава на крајот од статија никулец.
 • {{ВикиПроект Археомак 2.0}} – ознака дека статијата е дел од проектот Археомак 2.0 - се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{Инфокутија - археолошки локалитети во Република Македонија}} – инфокутија за археолошки локалитети во Република Македонија, се додава во статијата на соодветниот археолошки локалитет. Врши автоматска категоризација по тип на локалитетот и археолошко доба.
 • {{Корисник ВикиПроект Археомак 2.0}} – шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{ВикиПроект Археомак 2.0 хипер навигација}} – шаблон за брза навигација кон порталот и прокетот за археологија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Археомак 2.0 графички знак}} – шаблон за прикажување на археолошки знаци за типови на археолошки локалитети.


Овој шаблон најчесто се користи во комбинација со {{Инфокутија - археолошки локалитети во Република Македонија}}.

Типови на археолошки локалитети:

 • Image:Археомак 2.0 графички знак (депо).jpg депо
 • Image:Археомак 2.0 графички знак (населба).jpg населба
  • Image:Археомак 2.0 графички знак (градска населба).jpg градска населба
  • Image:Археомак 2.0 графички знак (наколна населба).jpg наколна населба
 • Image:Археомак 2.0 графички знак (сахрален објект).jpg сакрален објект
 • Image:Археомак 2.0 графички знак (светилиште).jpg светилиште
 • Image:Археомак 2.0 графички знак (стела).jpg стела

Временски периоди