EBOOKS AND AUDIOBOOKS DISTRIBUTION

Amazon: [Kindle]

Audible [audiobook] [curatela]

GooglePlay [audiobooks]

Mondadori Store [audiobooks] [ebooks]

Kobo [audiobooks/ebooks]

Libraccio [audiobooks] [ebooks] [classicistranieri] [curatela]

Libreria Universitaria [ebooks]

IBS [audiobooks/ebooks]

LaFeltrinelli [audiobooks/ebooks]

Youcanprint [audiobooks/ebooks]

Barnes and Noble: [audiobooks/ebooks]

Findawayvoices Shop [audiobooks]

StreetLib: [audiobooks/ebooks]

Audiobooks.net [audiobooks]

Casa del libro [ebooks]

Libro.fm [audiobooks]

Gandhi [audiobooks/ebooks]

Web Analytics
Рим - Википедија

Рим

Од Википедија, слободна енциклопедија

Оваа статија е за главниот град на Италија. За други статии, видете Рим (појаснување).
Comune di Roma
Знаме Грб
Градско мото: Senatus Populusque Romanus – SPQR
(Сенатот и Граѓаните на Рим)
координати: 41°54′N 12°29′E Временска Зона: UTC+1
Администрација
Поделба 19 општини
Провинција Рим
Регион Лацио
Градоначалник Валтер Велтрони
Општи податоци
Површина 1,285 km²
Население 2,547,677 (според пописот од 2005)
Густина 1983/km²
Metropolitan area 3,831,959 (според пописот од 2005)
Официјална веб страница www.comune.roma.it
Национален институт за статистика на Италија www.istat.it
Локација во Италија
Локација во Италија

Рим (италијански и латински: Roma, грчки: Ρώμη ) е главен град на Италија и неговиот Латински регион. Се наоѓа на сливиштето на реките Тибер и Аниен. Во минатото бил главен град на Римската империја, најмоќната и најдолготрајна империја во класичната Западна цивилизација. Ватикан, суверена држава во Рим, е седиштето на Римската католичка црква и дом на Папата.

Рим е најголемиот град и општина во Италија и една од најголемите европски престолнини (според површина), со 1.285 квадратни километри. Територијата на општината се протега до Тиренското Море, со областа Остиа, на југо-запад, лоцирана на брегот. Во градските граници, населението е околу 2,5 милиони; скоро 3,8 милиони живеат во општата област на Рим, претставена како провинцијата Рим, со што е вториот град по население во Италија, веднаш зад Милано. Моменталниот градоначалник на Рим е Валтер Велтрони.

Со бруто домашен приход од € 97 милијарди во 2005, општината Рим произвела 6,7% од БДП на Италија, што е највисока стапка меѓу сите италијански градови.

Градот има 2.800 годишна историја, и своевремено бил седиште на антички Рим, Папските Држави, Кралството Италија и Италијанската република (модерна Италија). Рим се нарекува и "la Città Eterna" (Вечниот град), "l'Urbe" (латински за Градот) и "Градот на седумте рида".


Содржина

[уреди] Историја

Главна статија: Историја на Рим.

Цивилизацијата на антички Рим потекнува од 8-от или 9-от век п.н.е. кога племето Латини мигрирало на Апенинскиот полуостров во областа околу реката Тибар. Околу илјада години Рим бил најважниот град во Западниот свет и веројатно најголемиот град во светот, со околу 1,5 до 2 милиони жители, како главен глад на Римската империја. Со подемот на христијанството, Рим станал центар на Римската католочка црква и дом на папите. Спорото пропаѓање на Римската империја го најавиле доаѓањето на Средниот век, но градот ја повратил важноста како културен центар на Западното Римско Царство во следните неколку стотици години се до Ренесансата. Рим и денес е влијателен, како главен град на Италија и Католичката црква, и како голема метропола.

Според Римската митологија, Рим бил основан на 21 април 753 п.н.е. од близнаците наследници на Тројанскиот принц Аенас, Ромул и Рем. Ромул го убил Рем во една караници околу местоположбата на градот и станал првиот од седумте Кралеви на Рим, и градот го добил името според него[1].

Видете исто така: Основањето на Рим, Римска Империја, и Римска Република

Во централен Рим доминираат традиционалните седум рида кои потсетуваат на латинскиот мит за почетокот на градот.

[уреди] Клима

Климата во Рим е најпријатна од април до јуни или ран јули. Во август, температурите надминуваат и 35 степени Целзиусови. Многу институции се затвараат во август, и тогаш римјаните традиционално го напуштаат градот за места со поладна клима. Просечната температура во декември е околу 13 степени Целзиусови, според BBC Центар за Време.

[уреди] Економија

Денес Рим има динамична и разновидна економија со успешни иновативни, технолошки, комуникациски и услужни сектори. Произведува 6,7% од националниот БДП (повеќе од било кој друг град во Италија). Рим расте 4,4% годишно и продолжува да расте со повисока стапка од ривалските градови од земјата. Економскиот развој на Рим почнал да ги надминува растовите на Неапол и Милано по Втората Светска Војна. Туризмот е една од главните гранки во Рим, со многу музеи меѓу кои и Музејот на Ватикан и Галеријата Боргезе. Градот е центар на банкарството, исто како и на електронската и воздухопловната индустрија.

Областата EUR е бизнис центарот на Рим.
Областата EUR е бизнис центарот на Рим.

Многу меѓународни седишта, министерства, конференциски центри, спортски објекти и музеи се наоѓаат во римските деловни реони: Esposizione Universale Roma (EUR); Torrino (јужно од EUR); Magliana; Parco de' Medici-Laurentina и т.н. Tiburtina-valley по античката Via Tiburtina.

[уреди] Образование

Рим е еден од главните просветни центри во Европа. Децата во Италија мора да посетуваат училиште на возраст меѓу 6 и 14 години, што одговара на основно училиште. Меѓу четирите државни универзитети, има и многу странски академии и други институции. Првиот Универзитет на Рим (познат како La Sapienza) бил основан во 1303, и е најголемиот универзитет во Европа, со околу 200.000 запишани студенти.

[уреди] Население

Како и повеќето европски главни градови, Рим прифатил голем број имигранти. Според пописите од 2001 и 2003 година, Рим има од 98.000 до 300.000 не-италијански жители (или околу 4 до 12% од вкупното градско население. Најголем дел од имигрантите доаѓаат од Бангладеш, Кина, Египет, Етиопија, Гана, Перу, Филипини, Полска, Романија, и Шри Ланка. [1]

[уреди] Религија

Римската митологија била главна религија во градот во античкиот период. Сепак, многу други религии опстојувале во неговите променливи граници, и наскоро се раширило Христијанството.

За време на своете владеење, Константин I го легализирал христијанството. Сепак, Теодосиј II го назначил како официјална религија на Римската империја, што овозможило брзо ширење на религијата. По многуте варварски напади, Рим бил прогласен за центар на Католичката црква. Така, голем број од најзначајните религиозни градби за христијанството се лоцирани во градот.

Ватикан се наоѓа во границите на Рим и егзистира како автономна држава, центар на католицизмот. Сега постојат повеќе од 900 Цркви во Рим, вклучувајќи многу познати локации, кои содржат многу уметнички религиозни дела.

Во Рим се наоѓа и најголемата џамија во Европа, проектирана од италијанскиот архитект Паоло Портогези и јавно отворена на 21 јуни, 1995.


[уреди] Архитектура и споменици

Главна статија: :Категорија:Згради и структури во Рим.

Во Рим се наоѓаат многу споменеци и интересни рушевини. Подолу е дадена делумен список, како краток потсетник.

Урнатините на Мавзолејот на Августус.
Урнатините на Мавзолејот на Августус.
Средновековната кула Капочи, близу до црквата Сан Мартино аи Монти San Martino ai Monti.
Средновековната кула Капочи, близу до црквата Сан Мартино аи Монти San Martino ai Monti.
Поглед на Рим од базиликата Свети Петар
Поглед на Рим од базиликата Свети Петар
Фонтаната Треви
Фонтаната Треви
Шпанските скали
Шпанските скали
Castel Sant'Angelo
Castel Sant'Angelo

[уреди] Антички градби

Главна статија: Список на антички споменици во Рим.
 • Ара Пакис
 • Аврелиски ѕидови
 • Каракалини бањи
 • Диоклецијанови бањи
 • Римски катакомби
 • Циркус Максимус
 • Форум Романум
 • Царски форуми
 • Колосеум
 • Курија Хостилија
 • Клоака Максима
 • Палатин
 • Пантеон
 • Трајанов форум
  • Трајанов столб
 • Августов мавзолеј

[уреди] Обелисци

Главна статија: Обелисци во Рим.

[уреди] Средновековни градби и споменици

 • Св. Ангелов замок
 • Кули на Грофовите
 • Кули на Милициите

Видете и: Кули во Рим

[уреди] Современи згради и споменици

[уреди] Религиозни места

Главна статија: Цркви во Рим.

Во Рим се наоѓаат повеќе од 900 христијански (воглавно католички) цркви.

[уреди] Базилики

[уреди] Патријахални базилики
 • Базилика Сан Џовани во Латерано
 • Базилика Св. Петар (Ватикан)
 • Базилика Св. Павле вон Ѕидовите
 • Базилика Голема Св. Марија
 • Базилика Св. Лоренцо вон Ѕидовите

[уреди] Други базилики
 • Св. Агнеса вон ѕидовите
 • Св. Андреа деле Фрате
 • Базилика на Светите Апостоли
 • Св. Бернардно до Бањите
 • Базилика Св. Климент
 • Св. Козма и Дамјано
 • Св. Крст во Ерусалим
 • Св. Лоренцо во Лучина
 • Св. Марко
 • Св. Марија на Ангелите и Мачениците
 • Св. Марија во Аракоели
 • Св. Марија над Минерва
 • Св. Мартин кон Планините
 • Св. Петар во Монторио (со прочуеното Темпјето)
 • Св. Петар во Оковите
 • Св. Пракседа
 • Св. Саба
 • Св. Сабина
 • Св. Себастијан вон Ѕидовите
 • Св. Четворица Крунисани
 • Св. Марија во Трастевере

[уреди] Музеи

[уреди] Надворешни врски

[уреди] Антички Рим

[уреди] Галерии

[уреди] МапиДруги јазици
Download ISO files from Walnut Creek and Others: Telecom 1996 - ADA (International Language for Software Engeneering) - AmiNET CD-ROM - Audio Toolkit - Avalon - BSD Docs -  CD-ROM of CD-ROMs - CICA for Windows 1 - CICA for Windows 2 - CicaNT - Cica1204 - CUG 1293 - DOOM CD - DOOM Tools - EAST 0894 - Garbo - Gif Galore - Usenet Source Code - Internet Info - Linux Web ToolsMusic Workshop - Windows NT -  Perl CD-ROMPower DOS - SCI Lib - SIMTEL92 - Space Shuttle Encyclopedia - Teacher2000 - Walnut Creek - Welcome to Africa - Butterly - Documenti (IT) - GNUtembergLa Coleccion (ES) - Libris Britannia - Project Gutenberg 94 - Project Gutenberg 97 - Giga Games - GNU X11R5 - Hobbes OS2 - Kirks Comm CD - RedHat 5.1 - CPM94 - OWA 1.7.7 - Perl CD 95 - SIMTEL10000 - Slackware 3.5 - SourceCode 0394 - Sys Vr4 - TaxInfo93 - Tex95 1 - Tex95 2 - RedAlert CD - CRV2 Collection - WCSampler44 - FractalFrenzy - World Radio Amateur Directory - PCOpen - 100 GreatGames - 1000 Games - 1000 HotGames - BadKillyMeow - BadKittyGothic - BBS Documentary DVD - BeachWare - BlachHawk97 - Complete Internet Archive -  Cybernet - DiamondCollection - FunPack93 - GigaGames3 - GigaGames5 - GoldGames - BusinessPlatinum -  BBSCompanion - HPAVC CDRom - HubbleSpace_1 - HubbleSpace_2SoundEffects - AMGKleptomania - AMGGrooveActivator - AmigaStXX - BigBang - DrumBase5000 - eGames151 - ELab1 - ELab2 - ELab3 - ELabCD1 - ELabCD2 - GeminiAtari93 - Greytsounds - HollywoodEdge - BrazilianPercussions - MasterbitsTR - MasterbitsClimax7 - MicroforumWIN1 - MicroforumWIN2 - MidimarkPro - ModemMadness - MusicStoreSound - NASASourceCode - NetwareSuperLibrary - NiceBeats28 - NiceBeats29 - NightOwl17 - NightOwl19 - NewGold1 - NewGold2 - UniverseOfSounds - PCSIGHome - PCSIGGames - PhoenixCD5.0 - PowerDos96 -PSL5 - PSL7 - PSL7bis - ArcadeMania - ReligiousClipart - Ruby - SapphireCollection - ScreenSaver98 - SharewareBackthrough - SharewareHeaven14 - SoundGallery - SoundsGood - SoundScan - SpaceAndAstronomy - SvCollect5 - SyntWorx - TucowsCD2 - ASPCD - JohnRuskinInstallation - JohnRuskinCD - TurboLinux98CD1 - TurboLinux98CD2 - GameWareCollection - UrbanShakedown - VoiceCrystal - WizooPlatinum - Wurlitzer - 4.4 BSD Lite Export - 640MbShareware - CD-ROMToday - CE_OP_CD - CDFacil1 - CDFacil2 - CDFacil3 - InnerWorld - MDCDRomMikroDAT2 - Pegasus4.0 - Saitek - Saturn - SharewareStudio - SLS CD.ROM - SoMuchShareware - StrategyAfterLife - Biblioteca3.7 - CDRom54cDVD0905 - cliCK12.7 - InternetWorld97 - LaBiblePC - Level0298R - MisterDrom - PCbresp - Expert15 - Expert27 - Expert33 - Expert34 - Pswe010 - RCDRom31 - Rom1025 - SoftMag - MacBible

MundoDoCDROM (Portuguese): 54 - 60 - 125 - 128 - 136 - 08 - 114 - 119 - 120 - 17 - 27 - 32 - 33 - 49 - 55 - 57 - 61 - 61bis - 65 - 66 - 67 - 79 - 92 - 59 - 69 -138 - 75 - 16 - 2 - 3 - 4 - 6

MundoDoLinux: 10 - 12 -13 - 15 - 16 - 19 - 20 - 37 - 44a -

LinuxXF: 137 - 50a - 50b - 50c - 102 - 108 - 109 - 126 - 166 - 183 -           

SIMTEL Special: CD1 - CD2 - 2001 - 1/1997 - 2/1997 - ForWindows96 -   
              
CICA32: 1/4 - 2/4 - 3/4 - 4/4

National Geographic: 1900-1906 - 1906-1909 - 1888-1900      
 
Project Gutenberg: Project Gutenberg - DVD 2002 - PG2003 - PGCD - PG DVD 2010 - PG DVD 2006 - PG CD 2007 - Some Best PG - PG Audiobooks MP3 - PG Audiobooks OGG -
PG Texts TXT - PG MP3 - PG OGG - PG TXT -  ZIM files - English ZIM - Zim for Kiwix -

LinuxMagazine: 40 - 142 - 114 - 120 - 121a - 121b - 122a - 122b - 123a - 123b - 125a - 125b - 130 - 139 -  

PierShareware: CD1 - CD3 - CD4 - CD8 - CD9

SharewareOverloadTrio: Volume1 - Volume2 - Volume3

Websites for Download: Hesperian Health (AR) - Kaos Small (AR) - Kaos Big (AR) - Arvind - Deutsch-Arabisch - Kaos (DE) - Project Reconnect (DE) - Deutsch als Fremdsprache - African History - Algebra to go - Binofino - Bookdash - Cats & Dogs Books - Ck12 - Corel Knoweledge - Educate - Fantastic Phonics Adults - Fantastic Phonics Child - Feed the Monster - GCF2015 - Iicba - English Language Training - Math Expressions - Mustard Seed Books - Ole Nepal - OpenStax - Rachel - RachelCourses - Saylor - Siyavula - StoryBooks - Tanzanian Exams - Wassce - Women in African History - Biblioteca (ES) - CNB Guatemala - EducaLAB (ES) - GCF2012 (ES) - Mustard Seed Books (ES) - Rachel (ES) - Tocomadera - Afrique - Cats & Dogs Books (FR) - Ebooks Gratuits (FR) - Haiti Futur (FR) - Kaos (FR) - StoryBooks (ID) - Deutschkurse - Kaos (PT) - Kaos (SW) - Refugees - Appunti di informatica liberaWatch Tower Library -

Wiki Projects: English Wiki Abstracts (XML) - Education - CDpedia0.7 - DVDpedia0-7 -  MLWikipediaCD - WikipediaPL06 -

ZIM Projects: Wikipedia - Wikisource

AKAI S6000 - Ultimate - Vol. 5 - World Sounds

Best Service -  DanceFloorBast - DanceMegaDrumsEthnicJourneySound - KillerHorns - DOM - RossGarfieldDrums

Cream of the Crop: 1 - 11.1 - 11.2 - 2 - 24 - 25 - 26 - 3 - 4 - 6 - 7 - 8.1 -

InfoMagic: Games1 - Games2 - NTSource1 - NTSource2 - Windows3Pack1 - Windows3Pack2 - Windows3Pack3 - Windows3CD1 - Windows3CD2 - Windows6Pack1 - Windows6Pack2Windows6Pack3Windows6Pack4 - Windows6Pack5 - Windows6Pack6 -

LearnKey 70215 - CD1 - CD4 - CD5 - ClusterServerAdminCD1 - InfraDesign - W2ServerAdmin

QuantumAxcess: EpicGames - JustSports - CoolGames - CoolGamesToo -

Roland C.: CDC01  - GuitarAndBass - SuperSax - Africa - SoloBrass -

Zero-G: BeneathThePlanet - Ethnic - PureTripHop - ReturnToPlanet - WorldClass -