Web Analytics


Главна ?траница - Википедија

Главна ?траница

Од Википедија, ?лободна енциклопедија

Добредојдовте на википедија на македон?ки јазик, 17.754 ?татии
Слика:Macedonia-icon.png М?КЕДО?ИЈ?: Република Македонија · градови и ?ела · и?торија · јазик · Македонци · книжевно?т · македон?ка право?лавна црква · политики · ?порт
ПРИРОД?И И М?ТЕМ?ТИЧКИ ??УКИ: а?трономија · а?трофизика · биологија (анатомија) · геологија · екологија · информатика · математика · медицина · ?тати?тика · физика · хемија
ГЕОГР?ФИЈ?: Европа · Јужна ?мерика · ?зија · ?фрика · Северна ?мерика · ?нтарктик · ?в?тралија · Океанија
ОПШТЕСТВЕ?И ??УКИ: антропологија · археологија · економија · и?торија · митологија · политика  · право · п?ихологија · ?оциологија · филологија · фило?офија
ТЕХ?ОЛОГИЈ? И ПРИМЕ?ЕТИ ??УКИ: архитектура · електроника · инду?трија · интернет · инженер?тво · земјодел?тво · комуникација  · образование · тран?порт
КУЛТУР? И УМЕТ?ОСТ: архитектура · вајар?тво · дизајн · јазици · литература · медиуми · музика · религија · ликовна уметно?т · театар · филм
ЖИВОТ И З?Б?В?: здравје · кулинар?тво · игри · ?ек?уално?т  · ?порт · туризам · хоби
Слика:Prasalnik.png ВИКИПЕДИЈ?: вовед · упат?тво · уредување на ?траници · ?траници за разговор · како да почнам нова ?татија · админи?трација · автор?ки права · азбучен индек? на ?татии · никулци · нови ?татии · ?татии кои би требало да ги има · одно?и ?о јавно?та
Избрана ?лика за оваа ?едмица ...


Големото фоаје на Операта Гарние во Париз.

Избрана ?татија за оваа ?едмица ...
Плакатот од „Евтини приказни“

Евтини приказни (англи?ки: Pulp Fiction) е американ?ки филм од 1994 на режи?ерот Квентин Тарантино кој го напиша заедно ?о Роџер Ејвери. Познат е по нелинеарната приказна, еклектичкиот дијалог, ироничната мешавина на хумор и на?ил?тво и референци од филмови и од популарната култура. ?оминиран е за ?едум О?кари, вклучувајќи за најдобар филм; Тарантино и Ејвери ја о?воија наградата О?кар за најдобро оригинално ?ценарио. ?а Кан?киот филм?ки фе?тивал е награден ?о Златна палма. Големиот комерцијален у?пех ја ревитализираше кариерата на главниот глумец, ?он Траволта, кој беше номиниран за О?кар, како и Семјуел Л. ?ек?он и Ума Турман.

?а?ловот на филмот ?е одне?ува на шунд ?пи?анијата и „тврдо варените“ криминали?тички романи од ?редината на 20 век, познати по ?ликовитите прикази на на?ил?тво и и?празнети дијалози. Приказната е, како и во другите дела на Тарантино, нелинеарна. Критичарите го нарекуваат филмот прв пример за по?тмодерен филм заради неговата ?аморефлективно?т и неконвенционална ?труктура. Евтини приказни по?лужи како ин?пирација за многу подоцнежни филмови кои примија многу елементи од неговиот ?тил. Природата на неговата продукција, маркетингот и ди?трибуцијата и дополнителната профитабилно?т имаа ?илно влијание на подрачјето на незави?ната кинематографија.

Дали ?те знаеле ...
Грбот на витезите темплари.
 • ... дека ?поред легендата, за да ја изградат Саат-кулата во Битола, Турците поминале по ?ите околни ?ела и ?обрале 60.000 јајца за да направат малтер?
 • ... дека италијанецот ?овани Кабото, во ?нглија познат како ?он Кабот, ?е ?мета дека е првиот Европеец којшто по викинзите Ерик Црвениот и Лајф Ерик?он ја открил Северна ?мерика?
 • ... дека индијанците од племето Мохавк имале 9 поглавари, по тројца од 3 различни кланови: Желки, Волк и Мечка?
 • ... дека на овогодинешната победничка на Ролан Гаро? ?на Ивановиќ ова ? е трето уче?тво во финале на Гренд Слем турнир?
 • ... дека о?новачот на витешкиот ред темплари (грбот на ?ликата) Хуго де Паен по барање на папата Урбан II ?о ?ебе земал 9 витези и ги обезбедувал аџиите коишто оделе во Еру?алим од пљачкашките банди и ?иромашните кр?тоно?ци?
 • ... дека најдобро пла?ирана пе?на на Македонија на Евровизија е „?инанајна“ во изведба на Елена Ри?те?ка на 12. ме?то?
 • ... дека Бретон?киот јазик ?танал малцин?ки дури по 1532. година кога Бретања влегла во ?о?тавот на Франција, и иако по?тепено бил и?ти?нуван од францу?киот, околу 500.000 лица дене? зборуваат Бретон?ки?
 • ... дека Хенри Еври (1653-?) е еден од ретките пирати кои пират?ката кариера ја завршиле ?о ?војот плен, без да биде фатен или убиен, а и?чезнал околу 1696?
 • ... дека Бакари Сања во и?та година е избран за Играч на ?езоната, ?ајдобар де?ен бек во Франција и Член на Тимот на ?езоната на 1. лига?
 • ... дека Ка?ап?ки кучиња, дебитант?киот филм на Квентин Тарантино, прикажува што ?е ?лучило пред и по еден вооружен грабеж на накит, но не го прикажува и ?амиот чин на грабежот.
 • ... дека витешкиот Малтешки ред бил ?оздаден во 1080., уште пред да започнат кр?тоно?ните војни, од ?трана на бенедиктин?ки ?вештеници?
 • ... дека Бирото за филателија при Македон?ка пошта годишно издава од 27.000 до 30.000 поштен?ки марки, на 18 различни теми?
?а денешен ден 21 јуни ...

?а?тани:

1818  Рене Лаенек, францу?ки научник, во Париз, пред околу 30 лекари го прикажа ?војот пронајдок: првата ?лушалка за по?тавување дијагноза кога ?е во прашање ?рцеви и белодробни боле?ти - ?тето?копот.
1935  Во Париз (од 21 јуни до 25 јуни) е одржан Првиот меѓународен конгре? на пи?ателите, на кој е решено да ?е о?нова Меѓународно здружение на пи?ателите за одбрана на културата.
1963  Франција ги повлече помор?ките ?или од ??ТО.
1990  Во Унгарија повторно е отворена берзата, по 42 години откако беше затворена ?о одлука на комуни?тичката влада која ја презеде вла?та по Втората ?вет?ка војна.
1994  Република Македонија и Република Кирги?тан во?по?тавија дипломат?ки одно?и на ниво на амба?ади.
1994  Почна попи?от на на?елението, домакин?твата и на земјодел?ките ?топан?тва во Република Македонија.
1996  Република Македонија и Туркмени?тан во?по?тавија дипломат?ки одно?и на амба?адор?ко ниво.

Родени:

1905  Жан Пол Сартр, францу?ки филозоф и пи?ател.

Починале:

1874  Јона? ?нг?трем, швед?ки физичар и а?троном.
Викимедиjа проекти
Викиречник
Речник
Викикниги
Бе?платни учебници и прирачници
Викицитат
Збирка цитати
Викиизвор
Библиотека на ?лободни дела
Викивидови
Директориум на видови
Викиве?ти
Извор на ве?ти ?о бе?платна ?одржина
Ризница
Заедничка медиум?ка колекција
Мета-Вики
Координација на Викимедија проектот

Цело?на ли?та на Вики-јазици • Повеќејазична координација •  Започнување на Википедија на друг јазик •  Викимедија ?тати?тики

прикажи ја ?траницата без по?ред?тво на ?ервер?ка кеш меморија