Web - Amazon

We provide Linux to the World


We support WINRAR [What is this] - [Download .exe file(s) for Windows]

CLASSICISTRANIERI HOME PAGE - YOUTUBE CHANNEL
SITEMAP
Audiobooks by Valerio Di Stefano: Single Download - Complete Download [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Alphabetical Download  [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Download Instructions

Make a donation: IBAN: IT36M0708677020000000008016 - BIC/SWIFT:  ICRAITRRU60 - VALERIO DI STEFANO or
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions
Wikipedia:Tłumaczenie miesiąca/Drogi samochodowe Ukrainy - Wikipedia, wolna encyklopedia

Wikipedia:Tłumaczenie miesiąca/Drogi samochodowe Ukrainy

Z Wikipedii

Skopiowałem z uk wiki: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96_%D1%88%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B8_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8

Ten artykuł jest obecnie tłumaczeniem miesiąca z języka nazwa językaego. Podstawę stanowi uk:Автомобiльнi шляхи України



Drogi samochodowe Ukrainy - tutaj tłumaczenie artykułu z uk. Wieslaww 09:21, 13 lip 2007 (CEST)







Drogi samochodowe Ukrainy - sieć dróg na terenie Ukrainie, która łączy ze soba poszczególne miejscowości i jest przeznaczona dla ruchu transportu, przewożenia ludzi i towarów.


Мережа автомобільних шляхів загального користування включає 172,4 тис. км доріг, з них з твердим покриттям — 164,1 тис. км (без урахування муніципальних, відомчих, внутрішньо господарських). Майже всі автомобільні шляхи України проходять через населені пункти, що не відповідає вимогам до міжнародних транспортних коридорів, так як призводить до обмеження швидкості руху автомобільного транспорту.

Spis treści

[edytuj] Історія

У 1940 році загальна протяжність автомобільних доріг на території УРСР становила 270,7 тис. км. В основному це були ґрунтові дороги. Лише 10,8% доріг мали тверде покриття.

Найбільш інтенсивними темпами дороги будувались у 60 —70 роки XX сторіччя і на момент розпаду Радянського Союзу існуюча на даний час в Україні мережа автомобільних доріг була фактично збудована.

[edytuj] Класифікація

[[Зображення:E40 Road Sign.JPG|thumb|300px|Позначення дороги знаком.]]

[edytuj] Види автомобільних доріг за значенням

  • автомобільні дороги загального користування. Вони є складовою Єдиної транспортної системи України і задовольняють потреби суспільства в автомобільних пасажирських і вантажних перевезеннях.
  • вулиці і дороги міст та інших населених пунктів;
  • відомчі (технологічні) автомобільні дороги. До них належать внутрішньогосподарські технологічні дороги, що знаходяться у власності юридичних або фізичних осіб.
  • автомобільні дороги на приватних територіях. До них належать автомобільні дороги, що знаходяться на територіях, власниками яких є юридичні (недержавні) або фізичні особи.

[edytuj] Автомобільні дороги загального користування

Автомобільні дороги загального користування поділяються на:

[edytuj] дороги державного значення:

right|300px|thumb|Мережа автомобільних доріг України державного значення 300px|thumb|Бруківка

  • міжнародні дороги — автомобільні дороги, що суміщаються з міжнародними транспортними коридорами та/або входять до Європейської мережі1 основних, проміжних, з’єднувальних автомобільних доріг та відгалужень, мають відповідну міжнародну індексацію і забезпечують міжнародні автомобільні перевезення. Міжнародні дороги позначаються літерою "М". Вони займають 5% всіх автомобільних доріг України.
  • національні дороги — автомобільні дороги, що суміщені з національними транспортними коридорами і не належать до міжнародних автомобільних доріг, та автомобільні дороги, що з’єднують столицю України – м. Київ, адміністративний центр АР Крим, адміністративні центри областей, місто Севастополь між собою, великі промислові і культурні центри країни з міжнародними автомобільними дорогами. Національні дороги позначаються літерою "Н". Національних доріг 3% від загальної кількості доріг.
  • регіональні дороги — автомобільні дороги, що з'єднують столицю України —місто Київ з адміністративним центром Автономної Республіки Крим, адміністративними центрами областей та містами державного підпорядкування, автомобільні дороги, що з'єднують основні міжнародні прикордонні пункти пропуску автомобільного транспорту, морські та авіаційні порти міжнародного значення, найважливіші об'єкти національного культурного надбання, курортні зони та великі промислові і культурні центри країни з вище названими та магістральними дорогами. Регіональні дороги позначаються літерою "Р". Регіональних доріг 4%.

[edytuj] дороги місцевого значення України

Автомобільні дороги місцевого значення складають левову частку сучасної автодорожньої мережі (155,6 тис. км або 91,7% загальної довжини), поділяються на:

  • територіальні —автомобільні дороги, що з'єднують адміністративні центри Автономної Республіки Крим і областей між собою та з адміністративними центрами районів, містами обласного підпорядкування, а також міста обласного підпорядкування і адміністративні центри районів між собою та автомобільні дороги, що з'єднують з магістральними та регіональними дорогами і вищеназваними дорогами, основні аеропорти, морські та річкові порти, залізничні вузли, курорти, об'єкти національного культурного надбання та природно-заповідного фонду, прикордонні автомобільні пункти пропуску міжнародного та міждержавного значення. Загальна їх довжина становить 30,6 тис. км. Територіальними дорогами є 18% шляхів.

rihgt|300px|thumb|Районна дорога IІІ категорії. Найпоширеніший вид доріг в Україні

  • районні — автомобільні дороги, що з'єднують адміністративні центри районів з адміністративними центрами сільських населених пунктів у межах району та ці населені пункти між собою, автомобільні дороги, що з'єднують населені пункти в межах району з залізничними станціями, аеропортами, річковими портами, об'єктами національного культурного надбання та природно-заповідного фонду з мережею інших доріг загального користування, під'їзди до прикордонних пунктів пропуску автомобільного транспорту. Загальна протяжність 86 тис. км. В середньому на район припадає 175,5 км районних автомобільних доріг. До районних доріг відноситься 51% доріг України.
  • сільські —автомобільні дороги, що з'єднують адміністративні центри сільських населених пунктів з іншими населеними пунктами в межах району, інші населені пункти між собою, автомобільні дороги, що з'єднують підприємства з приймання та переробки сільськогосподарської продукції (хлібоприймальні пункти, цукрові заводи, льонозаводи, молокозаводи, пункти переробки м'яса тощо), які мають міжгосподарське, загальнорайонне значення і знаходяться поза межами міст і селищ міського типу, з мережею автомобільних доріг загального користування. Їх довжина становить 39,2 тис. км. В середньому на одне село припадає всього 1,37 км сільських автомобільних доріг, які повинні забезпечувати життєдіяльність 555 його мешканців (середня чисельність).

Сільських доріг в Україні 18%.

Дороги місцевого значення на території України позначаються чотиризначни цифровим індексом в якому перші дві цифри —індекс області, дві другі —номер дороги.

Індекси територіальних доріг місцевого значення та загальна довжина всіх автошляхів за областями
Індекс Регіон Довжина шляхів, км Індекс Регіон Довжина шляхів, км Індекс Регіон Довжина шляхів, км
01 Автономна Республіка Крим 6605 10 Київська область 8490 20 Тернопільська область 5063
02 Вінницька область 9519 12 Кіровоградська область 6545 21 Харківська область 9551
03 Волинська область 6199 13 Луганська область 5810 22 Херсонська область 4950
04 Дніпропетровська область 9182 14 Львівська область 8334 23 Хмельницька область 7136
05 Донецька область 8052 15 Миколаївська область 4831 24 Черкаська область 6118
06 Житомирська область 8513 16 Одеська область 8232 25 Чернігівська область 7680
07 Закарпатська область 3330 17 Полтавська область 8836 26 Чернівецька область 2869
08 Запорізька область 6974 18 Рівненська область 5056 27 м Севастополь
09 Івано-Франківська область 4160 19 Сумська область 7281

Автомобільні дороги загального користування перебувають у державній власності і не підлягають приватизації.

Складові частини автодоріг

У межах смуги відведення

  • земляне полотно, проїзна частина, дорожнє покриття, смуга руху, споруди дорожнього водовідводу, штучні споруди;
  • інженерне облаштування: спеціальні споруди та засоби, призначені для забезпечення безпечних та зручних умов руху (освітлення, технологічного зв'язку, вимірювання вагових і габаритних параметрів транспортних засобів, примусового зниження швидкості руху), об'єкти дорожнього сервісу;
  • архітектурне облаштування: архітектурні споруди та декоративні насадження, що призначені для забезпечення естетичного вигляду автомобільних доріг;
  • технічні засоби організації дорожнього руху, автопавільйони, лінійні споруди і комплекси, що забезпечують функціонування і збереження доріг;
  • зелені насадження.

За межами смуги відведення

До складових автомобільної дороги, що знаходяться за межами смуги відведення, належать:

  • об'єкти дорожнього сервісу, архітектурне облаштування;
  • будівлі та споруди, що забезпечують її функціонування: виробничі бази та придорожні кар'єри, лінійні жилі будинки, лінійні та інші споруди для виконання ремонтів та утримання доріг, їх збереження і контролю дорожнього руху, комплекси дорожнього сервісу;
  • поромні переправи, снігозахисні споруди, протилавинні і протисельові споруди, уловлювальні з'їзди;
  • майданчики для стоянки транспортних засобів, відпочинку, видові, для складування дорожньо-будівельних та інших матеріалів;
  • нагірні канави, випарні басейни, відкриті та закриті дренажні системи.

[edytuj] Вулиці і дороги міст та інших населених пунктів

Вулиці і дороги міст та інших населених пунктів поділяються на:

  • магістральні дороги (безперервного руху та регульованого руху),
  • магістральні вулиці загальноміського значення (безперервного руху та регульованого руху),
  • магістральні вулиці районного значення, а також вулиці і дороги місцевого значення.

Складовими вулиць і доріг міст та інших населених пунктів є: проїзна частина вулиць і доріг, трамвайне полотно, дорожнє покриття, штучні споруди, споруди дорожнього водовідводу, технічні засоби організації дорожнього руху, зупинки міського транспорту, тротуари, пішохідні та велосипедні доріжки, зелені насадження, наземні та підземні мережі.

[edytuj] Автомобільні шляхи спеціального призначення

Автомобільні шляхи спеціального призначення —це під'їзди до військових та інших режимних об'єктів, великих залізничних вузлів, станцій, переправ, морських та річкових портів, а також автомобільні дороги оборонного значення.

[edytuj] Види автомобільних доріг за покриттям:

За покритям розрізняють:

  • з твердим покриттям —автомобільні дороги з одношаровим чи багатошаровим дорожнім покриттям, яке складається з різних видів ущільнених дорожніх сумішей або кам'яних матеріалів (щебінь, гравій, шлак), оброблених або не оброблених в'яжучими сумішами.

Поділяються на:

    • цементнобетонні;
    • асфальтобетонні;
    • чорні шосе;
    • білі щебеневі, гравійні шосе;
    • бруківка.
  • ґрунтові — дороги, проїзна частина яких поліпшена введенням каркасних добавок (гравію, шлаку та ін.). Це нижчий тип покриття, який потребує постійного вирівнювання для запобігання виникненню колій.

81% державних доріг мають асфальтобетонне покриття, 8,7% —цементобетонне і 10,2% —чорне.

Місцеві автомобільні дороги в переважній більшості (45,1%) — це чорні шосе. Асфальтобетонними є 51,1% територіальних доріг і 23,8% районних. Сільські дороги на 42,4% складаються з чорних шосе, на 26,6% — з білих щебеневих, гравійних, на 19,8% — з асфальтобетонних.

[edytuj] Види автомобільних доріг за категоріями

В залежності від пропускної спроможності, кількості смуг руху, ширини смуг, ширини проїздної частини, ширини земляного полотна, ширини смуги відводу, повздовжнього похилу дороги та радіусу закруглень дороги, автомобільні дороги поділяють на 5 категорій:

Категорія 2 3 4 5
Фактична інтенсивність руху (авт/добу) >7000 >7000 >3000-7000 >1000-3000 >200-1000 <200
Найбільша інтенсивність руху (од/добу) >14000 >14000 >6000-14000 >2000-6000 >400-2000 <400
Розрахункова швидкість руху, км/год 150 120 120 100 80 60
Кількість смуг (в обидві сторони), шт 4-6 4-6 2 2 2 1(всього)
Ширина смуги, м 3,75 3,75 3,75 3,75 3,5 4,5
Ширина роздільньої смуги, м 6 5 - - - -
Ширина крайової зміцнювальної смуги на роздільній смузі, м 1 1 - - - -
Ширина крайової зміцнювальної смуги на узбіччі,м 0,75 0,75 0,75 0,5 - -
Ширина земляного полотна,м 28,5 27,5 15 12 10 6
Радіус кривоі на повороті, м 1200 800 800 600 300 150
Максимальний уздовжній ухил, промілле 30 40 40 50 60 70


Дороги I категорії з обов’язковою розподільчою смугою і 2 —4 смугами для руху в одному напрямку мають протяжність всього 2,2 тис. км або 1,3% від протяжності доріг з твердим покриттям.

Найбільше доріг I категорії в Київській області —401 км. Після неї йдуть Житомирська —232 км, Донецька —230 км, Дніпропетровська —226 км і Харківська —166 км. Деякі області практично не мають доріг такої якості: Кіровоградська —1 км, Сумська —4 км, Закарпатська —12 км і Чернівецька —13 км.

Пропускна спроможність окремих автошляхів України дорівнює або перевищує ці стандарти. Зокрема дорога Київ — Бориспіль має пропускну спроможність 40 тис авт/добу та 4 —5 смуг в обидва напрямки.

У процентному відношенні в Україні дорогами першої категорії є 1% всіх автошляхів, другої —8%, третьої —18%, четвертої —65% та 8% пятої.

[edytuj] Список автомобільних доріг

[edytuj] Європейського значення, що проходять через територію України

[edytuj] Західно-Східний напрямок

[edytuj] Основні дороги

Е40 Е50

[edytuj] Проміжні дороги

Е38 Е58

[edytuj] Північно-Південний напрямок

[edytuj] Основні дороги

Е85 Е95 Е105

[edytuj] Проміжні дороги

Е81 Е87 Е97 Е101

[edytuj] Відгалуження, сполучні дороги

Е372 Е373 Е381 Е391 Е471 Е573 Е577 Е583

[edytuj] Державного значення України

[edytuj] Міжнародні

Найменування автомобільних доріг Індекс та № доріг Протяжнісь (з під'їздами) в км
Київ —Чернігів —п.п.Нові Яриловичі (на Гомель)
М 01
205,6 (224,4)
Кіпті —Глухів —п.п.Бачівськ (на Брянськ)
М 02
242,5
Київ —Харків —п.п.Довжанський (на Ростов-на-Дону)
М 03
844,2 (858,9)
Знам'янка —Луганськ —Ізварине (на Волгоград через Знам'янку, Дніпропетровськ, Донецьк)
М 04
566,9
Київ —Одеса
М 05
453,3 (478)
Київ —Чоп (на Будапешт через Львів, Мукачеве, Ужгород)
М 06
821,5 (846,2)
Київ —Ковель —п.п.Ягодин (на Люблін)
М 07
486,5 (488,4)
Обхід м. Ужгород — п.п.Ужгород
М 08
13,8
Львів —Рава-Руська (на Люблін)
М 09
62,5
Львів —Краковець (на Краків)
М 10
65,1 (77,3)
Львів —п.п.Шегині (на Краків)
М 11
72,1
Стрий —Тернопіль —Кіровоград —Знам'янка (через Вінницю)
М 12
746,7 (756,1)
Кіровоград —п.п.Платонове (на Кишинів через Любашівку)
М 13
254,4
Одеса —Мелітополь —Новоазовськ (на Таганрог)
М 14
624,3 (652,5)
Одеса —Рені (на Бухарест)
М 15
244,4 (282,4)
Одеса —п.п.Кучурган (на Кишинів)
М 16
58,7
Херсон —Джанкой —Феодосія —Керч
М 17
423,6
Харків —Сімферополь —Алушта —Ялта
М 18
682,6 (726,5)
Доманове (на Брест) —Ковель —Чернівці —п.п.Тереблече (на Бухарест)
М 19
503,9 (509,1)
Харків —п.п.Щербаківка (на Бєлгород)
М 20
28,5
Житомир —Могилів-Подільський (через Вінницю)
М 21
220,9 (221,4)
Полтава —Олександрія
М 22
186,5
Берегове —Виноградів —п.п.Велика Копаня
М 23
49,5
Разом
8080,1

[edytuj] Національні

Найменування автомобільних доріг Індекс та № доріг Протяжнісь (з під'їздами) в км
Київ —Знам'янка
Н 01
266,4 (274,7)
Львів —Тернопіль
Н 02
111,9
Житомир —Чернівці
Н 03
325,3
Одеса —Іллічівськ
Н 04
14
Красноперекопськ —Сімферополь
Н 05
115 (116)
Сімферополь —Бахчисарай —Севастополь
Н 06
66,4 (69,3)
Київ —Суми —Юнаківка (на Курськ)
Н 07
334,7 (429,6)
Бориспіль —Дніпропетровськ —Запоріжжя (через Кременчук)
Н 08
429,6 (434,9)
Мукачеве —Івано-Франківськ —Рогатин —Львів (через Рахів)
Н 09
422
Стрий —Івано-Франківськ —Чернівці —Мамалига (на Кишинів)
Н 10
272,8 (276,6)
Дніпропетровськ —Миколаїв (через Кривий Ріг)
Н 11
239,6
Суми —Полтава
Н 12
154,4 (170,2)
Львів —Самбір —Ужгород
Н 13
227,5
Олександрівка —Кіровоград —Миколаїв
Н 14
239,3 (264,9)
Запоріжжя —Донецьк
Н 15
208,8
Золотоноша —Черкаси —Сміла —Умань
Н 16
196,7
Львів —Радехів —Луцьк
Н 17
130,5
Івано-Франківськ —Бучач —Тернопіль
Н 18
106,8
Ялта —Севастополь
Н 19
81
Слов'янськ —Донецьк —Маріуполь
Н 20
190,6
Старобільськ — Луганськ —Красний Луч —Макіївка —Донецьк
Н 21
206,8
Устилуг —Луцьк —Рівне
Н 22
155,9
Кіровоград —Кривий Ріг —Запоріжжя
Н 23
244,6
Разом
4803,3

[edytuj] Автомобільні пропускні пункти на кордонах України

  • РФ —Бачівськ, Ізварине, Новоазовськ;
  • Білорусь —Нові Яриловичі;
  • Молдова —Платонове, Кучурган, Мамалига;
  • Польща —Ягодин, Краківець, Рава-Руська, Шегині;
  • Словаччина —Ужгород;
  • Угорщина —Тиса (Чоп), Косини;
  • Румунія —Дякове, Порубне, Рені.

[edytuj] Посилання

  1. 1  Згідно угоди про міжнародні автомагістралі (СМА) від 15 листопада 1975 року, основні дороги Європи позначаються літерою Е. Основні дороги в напрямку захід —схід закінчуються на 0 ( Е20, Е30 ... Е90) , проміжні мають на кінці індексу парну цифру ( Е12, Е18 ... Е94). Основні дороги у напрямку північ — південь закінчуються на цифру 5 (Е05, Е15 ... Е95), проміжні мають на кінці не парну цифру (Е01, Е03 ... Е93).

[edytuj] Зовнішні посилання

Our "Network":

Project Gutenberg
https://gutenberg.classicistranieri.com

Encyclopaedia Britannica 1911
https://encyclopaediabritannica.classicistranieri.com

Librivox Audiobooks
https://librivox.classicistranieri.com

Linux Distributions
https://old.classicistranieri.com

Magnatune (MP3 Music)
https://magnatune.classicistranieri.com

Static Wikipedia (June 2008)
https://wikipedia.classicistranieri.com

Static Wikipedia (March 2008)
https://wikipedia2007.classicistranieri.com/mar2008/

Static Wikipedia (2007)
https://wikipedia2007.classicistranieri.com

Static Wikipedia (2006)
https://wikipedia2006.classicistranieri.com

Liber Liber
https://liberliber.classicistranieri.com

ZIM Files for Kiwix
https://zim.classicistranieri.com


Other Websites:

Bach - Goldberg Variations
https://www.goldbergvariations.org

Lazarillo de Tormes
https://www.lazarillodetormes.org

Madame Bovary
https://www.madamebovary.org

Il Fu Mattia Pascal
https://www.mattiapascal.it

The Voice in the Desert
https://www.thevoiceinthedesert.org

Confessione d'un amore fascista
https://www.amorefascista.it

Malinverno
https://www.malinverno.org

Debito formativo
https://www.debitoformativo.it

Adina Spire
https://www.adinaspire.com