Web - Amazon

We provide Linux to the World


We support WINRAR [What is this] - [Download .exe file(s) for Windows]

CLASSICISTRANIERI HOME PAGE - YOUTUBE CHANNEL
SITEMAP
Audiobooks by Valerio Di Stefano: Single Download - Complete Download [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Alphabetical Download  [TAR] [WIM] [ZIP] [RAR] - Download Instructions

Make a donation: IBAN: IT36M0708677020000000008016 - BIC/SWIFT:  ICRAITRRU60 - VALERIO DI STEFANO or
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions
Wikipedia:Tłumaczenie miesiąca/Borysław - Wikipedia, wolna encyklopedia

Wikipedia:Tłumaczenie miesiąca/Borysław

Z Wikipedii

Skopiowałem z uk wiki: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2

Ten artykuł jest obecnie tłumaczeniem miesiąca z języka nazwa językaego. Podstawę stanowi uk:Борислав



Borysław - tutaj tłumaczenie artykułu z uk. Wieslaww 09:10, 13 lip 2007 (CEST)








Герб Розташування
120px|Герб Міста 200px|Розташування Міста
Основні дані
Перша писемна згадка: 19 березня 1387 р.
Площа: 30,7 км²
Населення: 37,0 тис.
Щільність населення: 1,2 тис.осіб/км²
Висота: 308-641 м. над рівнем моря
Поштові індекси: 82300-82310
Тел. код: +38 (03248).
Географічні
координати:
49°17' пн. шир.
23°25' сх. довг.
Поділ міста: 5 мікрорайонів
Адреса міської влади: вул. Т. Шевченка , 42
Веб-сторінка:
E-Mail:
Політика
Мiський голова: Олег Іваницький
Міська рада: 45 депутатів
Секретар міської ради: Тел. 5-21-55
Депутатська кімната: Тел. 5-24-74
Комітети громадського самоврядування: 4 комітети у мікрорайонах: Губичі, Тустановичі, Мразниця та Баня Котівська.

right|350px|thumb|Краєвид м. Борислава з гори Городище

БОРИСЛАВ, (пол. Borysław; рос. Борислав; анг. Boryslav; нім. Boryslau, Borislaw) — місто обласного підпорядкування Львівської області. Єдине місто в світі яке розташоване на промисловому нафто-озокеритному та газовому родовищі. До складу Б. міської ради входить також бальнеологічний курорт смт Східниця.

Spis treści

[edytuj] Площа

  • Борислава - 30,7 кв. км
  • Східниці - 6,93 кв. км

[edytuj] Населення

  • Борислава - 37,0 тис. мешканців
  • Східниці - 2,2 тис. меш.

(Станом на 01.01.2005 р.)

[edytuj] Географічне розташування, рельєф, клімат

Розташований у передгір'ї та північно-східних схилах Українських Карпат та у міжгірних улоговинах на ріці Тисмениця.

Висота над рівнем моря - 308-641 м

Через Борислав протікають притоки Тисмениці – потоки Раточинка, Крушельниця, Безіменний, Ропний, Понерлянка, Лошень та інші, які під час повеней сильно розливаються, завдаючи збитків Бориславу.

  • Клімат: Згідно зі статистичними кліматичними даними у Бориславі помірно-континентальний (помірно теплий та вологий клімат). На утворення конкретного типу погоди має вплив морське повітря створюючи зимою потепління і сильну хмарність та сніжність, а літом прохолоду і дощ. Натомість континентальне повітря приносить спеку літом і морози зимою. Меншу роль відіграють тропічні та арктичні повітряні маси.
  • Температура: Середньорічна температура +7,6°С робить Борислав схожим до кавказьких курортів, зокрема до Кисловодська +7,7°С. Найгарячіші місяці у Бориславі – липень і серпень з середньомісячною температурою бл. +18 – +22°С. Найбільш холодним вважається січень –4,1°С. Навесні переважно тепло. Середня температура за три весняні місяці коливається в районі +14°С. Восени теж не так холодно і середня температура – бл. +12°С.
  • Опади: Середньорічні суми опадів для Борислава не виходять за межі 759-820 мм. Найбільша кількість опадів у Бориславі припадає на період кінця весни і літо (особливо червень і липень), а найменше – взимку. Висока зволоженість через значні опади - зливи, грози.
  • Вологість і тиск повітря: Для Борислава характерна висока вологість повітря (взимку – 71-81%, влітку – 83%) і понижений атмосферний тиск, який коливається протягом року в рамках 725-742 мм. рт. ст. Висока вологість особливо відчутна зранку і ввечері, вдень вона наближається до оптимальної. А тому, незважаючи на високу температуру повітря, зранку і ввечері відносно прохолодно. Періоди з найвищим рівнем відносної вологості – серпень-жовтень, з найнижчим – квітень-травень. Кількість туманних днів не перевищує 20-25 на рік. Приблизно стільки ж днів з грозами. Середня кількість хмарних днів у році – 99, ясних та сонячних – бл. 98. Найбільша хмарність спостерігається у листопаді, найменша – у липні-вересні. Часті західні вітри, деколи бувають сильні вітри, хмарність, сніжність.

Буково-ялицеві ліси – 359 га, сільськогосподарські угіддя – 815 га.

Корисні копалини: нафта, газ, озокерит, менілітові сланці, пісок, гіпс, сіль, мінеральні води типу “Нафтуся” (10 джерел).


[edytuj] Історія

[[Зображення:tustan2.jpg|right|framed|Тустань]]

right|framed|Польська королева Свята Ядвіга (бл.1374-1399)

Поряд з Бориславом у I тисячолітті до н. е., на скельній групі Камінь, поблизу села Урич функціонувало язичницьке святилище. Вчені виявили 270 петрогліфів. У ІХ-ХІІІ ст. на цих скелях існував могутній дитинець Тустань.

Сучасний Борислав знаходиться на території старовинних поселень - Борислава, Бані Котівської, Губичі, Мразниці, Тустановичі (назва від Тустані), які від другої половини ХIХ ст. швидко розбудовувалися і на початку ХХ ст. злилися в одне місто.

Перша писемна згадка про Борислав - у грамоті польської королеви Ядвіґи від 19 березня 1387 р. За першим поділом Польщі (1772) Борислав у складі Східної Галичини потрапив під владу Габсбургів (згодом - Австрійська (Австро-Угорська) імперія).

Від середини ХIХ ст. Борислав став відомим промисловим центром видобутку та переробки нафти, озокериту і газу.

Бориславське родовище озокериту (відкрите 1854 р. львівським промисловцем Робертом Домсом) - одне з найбільших у світі за запасами та рівнем видобутку. У другій половині ХIХ ст. бориславський озокерит використано для ізоляції першого трансатлантичного телеграфного кабелю між Європою і США. У 1861 р. видобуток нафти відбувався за допомогою свердловин, пробурених Р. Домсом.

Промислова розробка бориславського нафтового родовища розпочалася у 60-х роках ХIХ ст. і досягла апогею 1909 року (становила 5% світового видобутку нафти).

31 грудня 1872 р. у Бориславі введено в експлуатацію залізницю.

Постановою Ради Міністрів Польщі від 20 травня 1930 року до Борислава були приєднані навколишні поселення, що утворили сучасний Борислав, а 26 липня 1933 року - формально затверджені нові міські права.

[edytuj] Символи самоврядування міста

right|framed|Герб м. Борислава радянського періоду right|framed|Герб м. Бориславаright|framed|Хоругва м. Борислава right|framed|Панорама м. Борислава. Нафтові вежі. Поштова листівка 1920-ті рр. right|framed|Нафтові вежі на німецькій поштовій марці 10. 05. 1944 р. right|framed|Нафтовидобувний насос верстат-качалка right|framed|Сучасний нафтовидобувний насос верстат-качалка right|framed|Нафтодобувні глибинно-штангові насоси

Радянський герб міста Борислава (автор - художник Дмитро Ланяк) був затверджений 19 березня 1970 р. рішенням виконавчого комітету міської ради.

Сучасні символи самоврядування міста - герб і хорурва (автор Гречило Андрій) були затверджені рішенням міської ради 23 липня 1996 р.

[edytuj] Пам'ятки історії та культури

Пам'ятники: Т. Шевченку (1940 р.), І. Франку (1958 р.), А. Міцкевичу (1898 р.), С. Бандері (1998 р.), пам'ятний знак "Хрест Свободи" або "Скасування панщини 15 травня 1848 р." (1998 р.) та ін.

Пам'ятки архітектури та мистецтва: церква святого Миколая (1899), вітражі П. Холодного (1931).

[edytuj] Промисловість

Провідна галузь промисловості - нафтогазовидобувна (управління "Бориславнафтогаз", управління бурових робіт).

Нафта надходить на Дрогобицький нафтопереробний завод, нафтовий газ - на Бориславський газопереробний завод.

Перспективи розвитку Бориславського родовища пов'язані з пошуками нафти на глибині понад 3000 м, впровадженням нових методів збільшення нафтовіддачі порід.

Інші галузі представлені 19 промисловими підприємствами та підприємствами малого бізнесу. Серед них заводи: хімічний (спеціалізується на виробництві лакофарбових матеріалів), експериментальний ливарно-механічний (обладнання для нафтогазової промисловості, бітумогумової мастики), фарфоровий, "Бориславський озокерит", штучних алмазів і алмазного інструменту, радіоелектронної медичної апаратури, "Спецлісмаш", продтоварів, хлібзавод та інші; фабрики: взуттєва, швейна, клеєних нетканих матеріалів, меблева, СДІ "Синтез", МПП "Галич".

[edytuj] Транспортне сполучення

Через Борислав проходять шосейні шляхи Дрогобич-Східниця, Трускавець-Підбуж (Р131).

Сполучення з обласним центром - шосейні дороги Р131; А270; Р132; Е471; М06; М17.

Є залізнична станція, автостанція.

Автотранспортні підприємства міста: автоколона "Львівавтотранс", ПП "Транспортник", "Карсан".

[edytuj] Екологічний стан

Станом на 2004 рік Борислав входив до числа шести найзеленіших міст України. Площа зелених насаджень на одного мешканця міста тут становила 69,8 кв. м (за міжнародними нормами, цей показник має бути не меншим за 20 кв. м).

[edytuj] Гуманітарна сфера

У місті Бориславі - 9 загально-освітніх шкіл, санаторна школа-інтернат, спецшкола-інтернат, державна гімназія загальноосвітнього профілю, Мала Академія Наук, медичне і професійно-технічне училища, 13 дошкільних закладів, дитячий будинок, 5 лікарських установ, 10 аптек.

Діють 12 спортивних залів, 2 стадіони, 9 стрілкових тирів, 2 відкритих плавальних басейни, 2 ДЮСШ, 2 футбольні клуби, 2 гірськолижні траси; 4 народні будинки "Просвіта", дитяча школа мистецтв, міський Палац культури, Будинок школяра, 8 бібліотек, кінотеатр, телерадіотранслятор, кабельне телебачення, народний часопис "Нафтовик Борислава", радіоредакція "Слово", 3 друкарні; 21 релігійна громада (16 релігійних споруд).

Народний хор "Лемківська студенка" (зас. 1990 р., звання 1995 р.).

Міський історико-краєзнавчий музей. 5 кімнат-музеїв.

У Бориславі діє 56 громадських спілок, товариств, об'єднань, асоціацій, благодійних фондів та організацій; 27 осередків політичних партій.

[edytuj] Проблеми міста Борислав

1. Катастрофічна нестача води. Незважаючи на те, що через територію міста протікає кілька десятків потічків та річечок, місто відчуває катастрофічну нехватку питної води у міській мережі. Кілька десятків років вода у місті подавался за графіком, причому графік подачі води весь час скорочувався. На сьогоднішній день вода у квартири мешканців подається несистематично, без всіляких графіків. Люди просто не встигають запастися водою, бо навіть не знають, коли вона буде. Без води місто поступово вимирає, молодь постійно виїжджає за кордон ( Італія, португалія) на заробітки, та там і залишається.

2. Підземні порожнини. Довгі роки з-під землі у Бориславі викачували нафту. Внаслідок цього, місто стоїть зараз практично на підземних порожнинах. Ніхто не знає, коли станеться катастрофа і той чи інший будинок провалиться під землю.

3. Негативні наслідки приватизації. Підприємства Борислава під час хвилі приватизації були викуплені купкою олігархів, котрі більшість підприємств позакривали, обладнання порізали на металобрухт і вивезли за кордон. Внаслідок цього тисячі бориславців втратили робочі місця. Зараз місто виживає , в основному, за рахунок заробітчан в Італіях-Португаліях та за рахунок сякого-такого присадибного сільського господарства.

Складається враження, що місто хочуть довести до банкрутства, до вимирання населення, щоб потім за безцінь приватизувати усю територію.

[edytuj] Галерея

[edytuj] Старий Борислав

[edytuj] Сучасний Борислав

Зображення:Boryslaw-zi-storony-Truskavtsia.jpg

[edytuj] Інтернет ресурси


Категорія:Геопункти Бо Категорія:Міста Львівської області Категорія:Міста обласного підпорядкування

Редагування статті: Микулич Олег, від 12.05.2005 р. Szablon:Львівська область Szablon:Медальpl:Borysław (miasto)

Our "Network":

Project Gutenberg
https://gutenberg.classicistranieri.com

Encyclopaedia Britannica 1911
https://encyclopaediabritannica.classicistranieri.com

Librivox Audiobooks
https://librivox.classicistranieri.com

Linux Distributions
https://old.classicistranieri.com

Magnatune (MP3 Music)
https://magnatune.classicistranieri.com

Static Wikipedia (June 2008)
https://wikipedia.classicistranieri.com

Static Wikipedia (March 2008)
https://wikipedia2007.classicistranieri.com/mar2008/

Static Wikipedia (2007)
https://wikipedia2007.classicistranieri.com

Static Wikipedia (2006)
https://wikipedia2006.classicistranieri.com

Liber Liber
https://liberliber.classicistranieri.com

ZIM Files for Kiwix
https://zim.classicistranieri.com


Other Websites:

Bach - Goldberg Variations
https://www.goldbergvariations.org

Lazarillo de Tormes
https://www.lazarillodetormes.org

Madame Bovary
https://www.madamebovary.org

Il Fu Mattia Pascal
https://www.mattiapascal.it

The Voice in the Desert
https://www.thevoiceinthedesert.org

Confessione d'un amore fascista
https://www.amorefascista.it

Malinverno
https://www.malinverno.org

Debito formativo
https://www.debitoformativo.it

Adina Spire
https://www.adinaspire.com